Schutters

Bordjesdrager Bielemannen Lansdragers Boogschutters, Vendeliers Bohlerschutters

Schuttersgilde

Ons korps bestaat uit 9 verschillende onderdelen. Alle disiplines  zijn uit vroegere tijden ontstaan. In de Middeleeuwen waren er speciale gebruiken die nog steeds in het schuttersgilde terug te vinden zijn.

Bordjesdrager

De bordjesdraagster loopt helemaal vooraan. Ze heeft ons speciaal gemaakt bordje vast zodat iedereen weet wat de naam van ons korps is. 

Bielemannen

Bielemannen lopen voor het korps uit en waren  vroeger  de mannen die met hun bijlen de versperringen moesten opruimen die mogelijk door vijanden op de weg waren geworpen.

Marketentsters

Marketentsters voorzien het hele korps van een St. Janskruutje en een hartig hapje. Dit gebruik is van lang geleden, toen konden vrouwen ook op die manier bij hun mannen zijn in een veldslag.

Lansdragers

Lansen of hellebaarden zijn er al sinds de dertiende eeuw, het was vroeger een stokwapen voor de voetsoldaten.  De hellebaarden zie je in ons schuttersgilde terug puur als folklore en traditie.

Böllerschützen

Het Böllerschieten is een oude traditie die ontstaan is tijdens de  14de eeuw. Net als vuurwerk dacht men dat hiermee de boze geesten werden verdreven. De Böller geweren worden traditioneel geladen met de hand met zwartkruit. Ze worden door Schuttersgilden gebruikt tijdens concoursen, bijzondere feesten en kerkelijke gebeurtenissen. Er worden saluutschoten gelost, uiteraard komt hier geen kogel aan te pas.

Boogschutters

De boogschutters hebben hand- compound- en kruisbogen. Van oudsher werd dit al als sport beoefend en onze boogschutters doen dan ook mee in competities. Ze organiseren jaarlijks het gezellige boogschiettoernooi in november voor iedereen die mee wil doen. 

Vendeliers

Het vendelen is een van de belangrijkste traditionele gebruiken van het gilde. Onder begeleiding van de drumfanfare zwaaien ze met hun vendel een patroon van bewegingen die een betekenis hebben. Het beeld de strijd tussen goed en kwaad uit.

Meedoen?

Neem contact met ons op!

St . Jan

Adres

Schuttersgebouw:
Sint Janstraat 6
7256 BC Keijenborg

Bel ons

Secretariaat:

tel. 06 - 42 25 43 68

EMAIL ons

info@schuttersgildestjan.nl