Vendeliers

Schuttersgilde St. Jan

Vendelen

Vendelen

Vendeliers

Het vendelen is een van de belangrijke traditionele gebruiken van het gilde. Onder begeleiding van de muziek van drumfanfare voeren zij met het vendel  kleurige en acrobatische bewegingen uit. Vendeliers vendelen met gewijde vaandels en gebruiken daarvoor verschillende slagen met elk hun eigen betekenis. Vendelen is waarschijnlijk zo’n 8 tot 10 eeuwen oud.

Vendelzwaaien

De meest aansprekende traditie die bewaard is gebleven is wel het vendelen. Het is een eeuwenoud gebruik dat de strijd tussen goed en kwaad uitbeeldt en is na de tweede wereldoorlog geleidelijk  gevormd zo het nu is.  Nog steeds vormen de vendelwedstrijden op schuttersfeesten en gildedagen een kleurrijk hoogtepunt. Het vaandel is versierd met de afbeelding van de schutspatroon. De letters van het woord “Vendel” staan ook voor een diepere betekenis.

Wat we doen

Betekenis VENDEL

Dit is de betekenis van het woord VENDEL:

V = Vrede
E = Eendracht
N = Noblesse
D = Discipline
E = Eer
L = Lach en leven

Vendelhulde

Het patroon van de bewegingen op wals-muziek wordt het vendelgebed of vendelhulde genoemd en heeft een betekenis. Dit is na de Tweede Wereldoorlog geleidelijk ontwikkeld.
Voor het uitvoeren staat de vendeliers verspreid over het veld.

Vendelgroet

Tijdens het Lang zal ze leven, gespeeld door de drumfanfare wordt de vendelgroet gebracht. De vendeliers staan op één rij  en dragen het vendel voor zich. Als de drumfanfare begint te spelen bewegen de vendeliers drie keer het vendel omhoog en omlaag.

Heft het vaandel, presenteer het vaandel en zwaai het vaandel!

De vendeliers oefenen in de zomermaanden buiten op woensdagavonden.

Vendelhulde

Adres

Schuttersgebouw:
Sint Janstraat 6
7256 BC Keijenborg

Bel ons

Secretariaat:

tel. 06 - 42 25 43 68

EMAIL ons

info@schuttersgildestjan.nl